Project Description

Client Objective:

The Competition called for new single family residence to be built on an infill site in an underprivileged neighborhood in Houston. Budget, feasibility, and sustainability were equally considered.

Design Solution:

The Vertical Dog Trot House addresses issues of affordability, green building, and vernacular condition. Passive solar/wind design is achieved through adapting the southern dog trot building type into vertically linked porches on either floor. This along with a water retention pond creates a pressure and temperature differential between the south and north sides of the house generating breeze through the living spaces. Roof overhangs are sized to fend off summer sun while allowing winter light to reach interior rooms. While the house’s gabled roof and lap siding fit tightly within the neighborhood’s fabric, features such as strategic window placement, breeze inducing porches and a water storage wall (west-facing, solar-gain mitigating) make the house cool and dry during Houston’s summers. Rectangular water tanks between 2×12 stud framing are clad with polycarbonate panels and glass. Opening the insulated garage-type door during hot summer nights allow heat to escape the house while closing it during cold winter evenings let heat radiate from the water mass. Solar electric (supplement to the grid) and solar hot water systems are integrated with a split-unit HVAC system and a rain water collection system. A wetlands (water retention) pond on site serves as secondary water storage for rain water collection while the entire site is bermed to serve store and slow water runoff to the bayou during gulf coastal hurricanes

lga’s team:

Lynn Gaffney, Pascale Klaunig, Matthew Radune, Younglan Tsai.